Interview met Henri Vercruysse van Terrabeo - Açai - Holy Berry

Naar goede gewoonte hebben we opnieuw een mooi interview voor jullie klaar. Deze keer met Henri Vercruysse, de drijvende kracht achter Terrabeo. Henri is één van de eerste personen die onze Açai besjes een kans heeft gegeven en hiervoor zullen we hem eeuwig dankbaar zijn. De reden waarom de samenwerking met Henri zo goed is, is omwille van heel wat gedeelde waarden. Via dit interview geven we jullie een blik achter de schermen van Terrabeo en hopen we van nog meer mensen te motiveren om wat vaker bioproducten op het menu te zetten.

  • Hallo Henri, eerst en vooral hartelijk bedankt voor jouw tijd om dit interview met ons te doen. Zoals altijd vragen we om een korte inleiding te geven over jezelf en jouw professionele activiteiten.

    Ik ben Henri Vercruysse en ik heb 6 jaar geleden een biologische versmarkt opgestart in Gent, genaamd BEO markt. Mijn missie toen was en is nog steeds om biologische producten betaalbaar te maken. Ik probeer dit voornamelijk te doen door de logistiek anders aan te pakken dan deze van de tot op vandaag sterk gefragmenteerde biologische sector. Ondertussen is het team al sterk gegroeid en nu, 7 jaar later, hebben we een winkel in Antwerpen, 2 winkels in Brussel, een aankoopcentrale en sinds kort ook een e-commerce, allemaal opgericht vanuit dezelfe missie. Via de aankoopcentrale slagen we er immers in om een groot deel van de producten aan een betaalbare prijs te kunnen aanbieden aan onze klanten.

  • Vanwaar kwam het idee om een versmarkt op te starten?

     De inspiratie kwam van een biomarkt in Brussel genaamd Marché des Tanneurs. Het is daar dat mijn affiniteit met biologische producten gegroeid is en het idee om zelf een versmarkt op te starten, ontstaan is. Omdat de oprichters goede vrienden waren, heb ik daar stage mogen lopen om aan de lijve te kunnen ondervinden hoe een versmarkt gerund wordt. Na 5 jaar BEO versmarkt op mijzelf te hebben gerund, hebben we beslist om te fusioneren onder de naam Terrabeo en samen een aankoopcentrale en een e-commerce uit te rollen. De beslissing om onze krachten te bundelen is genomen geworden omdat het ons nog dichter bij ons gezamelijke doel brengt : Een groter segment van de bevolking warm maken voor biologische producten door deze betaalbaar én bereikbaar te maken. “Bio is ook voor u” is een slogan die ik vaak gebruik. Want bio is ook immers ook gewoon mayonaise, havermout, melk, .. en allerlei andere dagdagelijkse voedingswaren die niet per se speciaal of duur hoeven te zijn. Het verlagen van de drempel ten aanzien van biologische alternatieven is hetgeen ons drijft.

  • Wat differentieert jullie versmarkten van de standaard natuurvoedingswinkel? Met andere woorden, wat maakt jullie concept zo uniek? 

     Wat ons voornamelijk uniek maakt, is de wijze waarop wij met onze leveranciers werken. Dit is op een zo rechtstreeks mogelijk manier, met nadruk op een zo kort mogelijke keten. We hebben daarenboven een beperkt assortiment en trachten hierin de sterkste partner te zijn, met mooi aanbod aan scherpe prijzen. We willen dat je voor 25 euro een mand vol voeding hebt en letten er dus echt op dat het gemiddelde aankoopbedrag niet te hoog wordt. Iets wat bij vele winkels juist de doelstelling is. Wanneer een product dus te duur wordt, dan beslissen we vaak om het niet meer aan te bieden.

  • Zoals je daarnet al vertelde, werken jullie rechtstreeks samen met gecertificeerde boeren en houden jullie de keten zo kort mogelijk. Was het een moeilijke opgave om op deze manier te werk te gaan?

    Theoretisch gezien is het niet moeilijk maar in realiteit bleek het wel een fameuze uitdaging te zijn (lacht). Want om rechtstreeks te kunnen werken, moet je een stock kunnen aanleggen en heb je dus geld nodig om deze voor te financieren. Wanneer je een product bestelt uit Italie bijvoorbeeld, dan kan dit onmogelijk voor 2 dozen maar moet je meteen een pallet bestellen. Er steeds voor zorgen dat het geld hiervoor beschikbaar is, is alles behalve evident.  We hebben echt moeten zoeken naar de meest geschikte werkwijze en hebben die ondertussen, gelukkig, gevonden.

  • Heel wat mensen willen regelmatiger voor bio gaan maar ontbreken nog wat informatie over waarom bio beter is dan non-bio en waarom de bio alternatieven vaak wat duurder zijn. Wat zijn voor jou de grootste verschillen tussen bio en non-bio producten?

    1,5 liter pesticides per jaar dat je in jouw lichaam steekt, om mee te beginnen (lacht). Daarnaast vind ik ook het smaakverschil enorm groot, vooral dan bij groenten, fruit en zuivelproducten. Om te antwoorden op de vraag over de meerprijs, hier zijn meerdere oorzaken van. Naast het feit dat de biosector gefragmenteerder is, met meer tussenschakels en lagere efficientie, heeft de meerprijs vooral te maken met het feit dat de gewassen en dieren meer tijd krijgen om te groeien. Daarenboven is het rendement per plant, per dier, .. lager bij bio dan bij non-bio. Waar een “conventionele” tomatenplant 5kg tomaten produceert, krijg je van een bio tomatenplant 3kg tomaten. Ook hier een reden waarom de smaak van bio vaak beter is. De energie van de plant wordt immers verdeeld over het aantal tomaten dus hoe minder tomaten, hoe meer energie er kan gaan naar die enkele tomaten en dus hoe beter hun smaak zal zijn. En dat geldt gewoon voor alles. Een laatste, nog heel belangrijke factor waarin bio verschilt van non-bio, is het dierenwelzijn. Voor mij persoonlijk is dit het sterkste argument wanneer je mensen probeert te overtuigen van te kiezen voor bio vlees. Als ik echt één tip zou moeten geven aan mensen die bio een kans willen geven, dan zou het zijn van te beginnen met groenten en fruit omdat daar de financiële stap minder groot is.

    En probeer gewoon eens een receptje te maken waarbij je bij de ene versie bioproducten gebruikt en bij de andere non-bio producten en doe een smaaktest. Gebruik hierbij zeker aardappelen, tomaten, wortels en courgettes want bij deze groenten is het smaakverschil enorm!

  •  Ik kan mij voorstellen dat je door jouw job heel erg bezig bent met gezonde voeding. Hecht je veel belang aan gezonde en pure voeding in jouw privéleven? 

    Uiteraard ligt bij ons thuis de focus op gezonde, onbewerkte voeding. We gaan niet per se gaan letten op de voedingswaarden zoals bijvoorbeeld het aantal koolhydraten per maaltijd maar kijken wel naar de kwaliteit van de producten en de manier waarop ze bereid zijn geworden. Nu is het wel niet zo dat ik door mijn job oog heb gekregen voor gezonde voeding, het is eerder andersom. Het was net omdat ik interesse had voor pure voeding en daar zelf al sterk mee bezig was, dat ik er mijn job van heb gemaakt.

    Het is enorm belangrijk dat je kiest voor producten/ingrediënten waarin de juiste type vetten aanwezig zijn. Als het gaat om verzadigde vetten, vind ik het belangrijk om te kiezen voor natuurlijke bronnen zoals kokosolie, room, grasgevoerde boter, ghee, notenpasta, cacaoboter, MCT-olie,… In het rijtje van enkelvoudig onverzadigde vetten ga ik voor avocado’s, noten, olijven en extra vierge olijfolie. Tenslotte kies ik voor vette vis, onbewerkt vlees, eieren en chia- en lijnzaad als meervoudig onverzadigde vetten.

  • We weten uit goede bronnen dat onze Açai besjes regelmatig op het menu komen huize Vercruysse. Mag ik vragen op welke manier?

    Je hebt goede bronnen (lacht). Wij verwerken jullie Açai meestal in een smoothie. We mixen enkele zakjes gesmolten Açai met wat dadels, amandelmelk en verse banaan tot een frisse smoothie. Heerlijk als ontbijt voor heel het gezin of voor wanneer ik “on the go” ben.

  • Ten slotte Henri, hoe zou jij de toekomst van de biosector willen zien?

    Het doel van iedereen in de biosector is dat we in de toekomst het woord bio niet meer hoeven te gebruiken omdat bio de normaal is geworden. Maar om dit te kunnen bereiken, zullen we de standaarden moeten verhogen en dat zal helaas niet van vandaag op morgen kunnen.

Enorm bedankt Henri voor dit boeiende interview en heel veel succes gewenst met alle toekomstplannen, in het bijzonder met  jullie webshop waardoor iedereen over heel België jullie kwalitatieve bioproducten aan huis kunnen laten leveren. Als dat bio niet laagdrempelig maakt,  dan doet niets dat! Succes!